Da li ste se pitali  kako započeti posao i transformirati ga iz ideje u vašoj glavi  u pravi entitet? U tom slučaju se sigurno morate prilagoditi situacijama i napraviti dobru pripremu pre nego što počnete. knjigovodstvene usluge u Beogradu mogu vam pomoći u ovim pripremama.

Postoji mnogo stvari koje mogu krenuti pogrešno u procesu istraživanja tržišta u vašoj niši i potencijalne klijentele, kroz sprovodjenje anketa, SEO istraživanja podataka ili kroz fokus grupu.

Zaista nije jednostavno započeti posao i graditi brend iz početka u ovom veoma konkurentnom svetu, a tek onda privući pažnju ljudima. Ako porazgovarate sa bilo kojim preduzetnikom, saznaćete da se iza svakog uspeha nalazi ogroman trud i napor, naročito da bi se stiglo od ideje do potpuno razvijenog poslovanja.

Jan Koum, osnivač aplikacije Whatsapp je potrošio čitavu deceniju kao inžinjer u Yahoo, kada je shvatio ogroman potencijal industrije aplikacija. Zatim je osnovao Whatsapp Inc. koja je stekla izuzetnu popularnost do 2014.godine

Fejsbuk je zatim kupio ovu aplikaciju za zapanjujućih 19 milijardi dolara.

Sam Walton, osnivač Walmart-a, se oslonio na pozajmicu svog tasta u vrednosti od 25 hiljada dolara, kako bi osnovao svoju prvu prodavnicu 1945.godine. Ovo je za njega bio trenutni uspeh u trgovinskoj industriji i otvorilo je put ka prvom zvaničnom Walmart-u koji je otvoren 1962.godine. Walmart je dostigao vrednost od  176 miliona dolara do 1976.godine, što je Waltona učinilo najbogatijom osobom u SAD u jednom trenutku.

Ako ste spremni na takav napor za ostvarenje svojih poslovnih planova, zasigurno se morate upoznati sa koracima koji su neophodni u lansiranju vašeg posla. Naravno, moguće je da pojedine korake već znate, kao što je pravljenje logoa i davanje lako pamtljivog imena.

Ali šta je sa ostalim takođe važnim koracima koji su maltene isto značajni za pravljenje detaljne marketing strategije? Sada vam ovo može delovati kao mnogo informacija, ali mi smo tu da vam olakšamo početak sa našim smernicama kako da započnete sopstveni biznis.

Ovi koraci će vam pomoći da razvijete uspešnu poslovnu strukturu koja će vam vratiti mnogo više od onog što ste u nju uložili na početku. Hajde da počnemo!

  1. Osmislite ideju

Sve počinje sa idejom, zar ne? I ako razmišljate o pokretanju posla, verovatno već imate ideju u glavi.Ako to nije ideja još uvek, makar znate tržište na kome želite da poslujete. Da li je vaša ideja završena? Da li ste razmišljali o tome kako da je poboljšate?

Razmislite o ovim pitanjima kako biste krenuli u stvaranje biznis plana, koji je krucijalan za svaki tip poslovanja. Štaviše, možete sebi postaviti i dodatna pitanja počevši sa “zašto”, na primer “Zašto želim da se bavim ovim poslom?”

Prema rečima direktora kompanije Awake Consulting and Coashing, kada svoje “zašto” fokusirate na pojedinačne potrebe tržišta, vaš posao ima više potencijala od onog koji je fokusiran na lične potrebe. Zato, na ovaj način možete redefinisati vaše ideje i realizovati ih.

Pojedini od vas nece ozbiljno shvatiti ovaj korak, ali operativni direktor ženskog poslovnog programa u Cotation centru, Stephanie Desaulniers upozorava početnike da se suzdrže od pisanja biznis plana pre nego što zapišu svoju ideju i njene vrednosti. Potrebno je da razmislite o ideji i tržištu na kome želite da ostvarite svoju ideju.

2. Smislite biznis plan

Odgovorite na nekoliko važnih pitanja koja vam mogu pomoći da napravite odlčno struktuiran biznis plan. Dajemo vam nekoliko aspekata koje bi trebalo da proucite:

 

  • Koja je suština vašeg poslovanja?
  • Koji su vaši krajnji ciljevi, misija i vizija?
  • Kome prodajete proizvod?
  • Koliko košta osnovati kompaniju?
  • Da li imate dovoljno veliki budžet da ispratite ceo proces?
  • Kako ćete finansirati početne troškove?

 

Dok smišljate svoj biznis plan, potrebno je da sprovedete istraživanje tržišta, kao i demografiju vaših potencijalnih klijenata kako biste razumeli njihove potrebe, želje i ponašanje.

Zapravo, sakupljanje demografskih informacija takođe preporučuje  Američko udruženje malih preduzeća, kako bi precizno razumeli ograničenja i mogućnosti unutar jednog tržišta.

Dodatno, steći ćete razumevanje vaše industrije i konkurencije koje će vam kasnije pomoći da stvorite jedinstvenu vrednost za svoje klijente.

Više od toga, postoji još jedna stvar na koju preduzetnici ne obraćaju dovoljno pažnje, a to je strategija izlaza. Razmislite o tome da kada uđete u avion, koja je prva stvar koju vam pokažu stjuardese? Kako da izađete.

Dakle, potrebna vam je izlazna strategija koja bi vam omogućila da se izborite sa potencijalnim teškoćama, kao i da održite svoje poslovanje u ovim izazovnim vremenima.

Zapravo, vaš posao mora biti spreman za svaki preokret i takav mora biti kroz ceo ciklus kompanije.

3. Vodite računa o finansijama

Svaki poslovni početak ima svoju cenu, s toga morate obratiti pažnju na finansije, i napraviti proračun troškova. Istražite i predvidite “koliko će vas koštati da otvorite kompaniju u Srbiji”?

Možete preceniti početni kapital koji vam je potreban za posao, jer vašem preduzeću može biti potrebno malo više vremena da donese održivi prihod. Sprovedite ravnomerno analizu i utvrdite profitabilnost vašeg poslovanja, strukturu cena i analizirajte svoje podatke da biste razumeli vrstu kupovine koja ima smisla za vaše poslovanje.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Rare Form Nev Media, Jean Paldan, rekao je da bi novi poslovi trebalo da troše što je manje moguće, samo na one stvari koje su neophodne za rast i postizanje uspeha, jer luksuz može doći do vas tek kada počnete da napredujete.

4. Napravite odličan tim

Trebaće vam sjajan tim koji će vam pomoći da unapredite svoje poslovanje i pokrenete se sa mrtve tačke. Istu pažnju koju posvećujete svojim proizvodima i uslugama, morate posvetiti i pravljenju svog tima.

Prema izvršnom direktoru i osnivaču MediaMath-a, glavni prioritet trebalo bi da bude identifikovanje vašeg osnivačkog tima, razumevanje nedostataka koji postoje i određivanje kada i kako ćete se obratiti njima i raditi zajedno.

Verovatno ćete poštedeti sebe puno glavobolje tako što ćete svakom članu vašeg tima dodeliti uloge i odgovornosti i pružiti im konstruktivne povratne informacije. Na kraju, vaš tim treba da se neguje na način da bi mogao da funkcioniše i radi zajedno, čak i kada rade različite stvari.

Evo primera kompanije Ford Motor čija je ekipa smatrala da automobili treba da budu pouzdani i po povoljnim cenama. Dakle, oni su primenjivali svoju efikasnost u proizvodnji i fokusirali se na smanjenje troškova i te uštede preneli na kupca. Kompanija je ostvarila svoj cilj da omogući povoljne cene korišćenjem metode uštede troškova od masovne proizvodnje.

Drugi primer je Googleov tim kada su doveli tehnološku legendu Schmidt da vodi kompaniju i Kordestani da upravlja prodajom. Zajedno su stvorili najpopularniji web sajt na Internetu koji je pokretala tehnologija pretraživača.

5. Odredite svoj pravni subjekat

Pre nego što se uputite u registraciju vaše kompanije, utvrdite o kakvom je pravnom licu reč i planirajte da budete odgovorni za sve obaveze ili dugove. Ne morate nužno da to sami prolazite. Možete otvoriti partnersko preduzeće sa dve ili više osoba i tako podeliti odgovornost.

Najčešća struktura koju prate mala preduzeća je struktura kompanije s ograničenom odgovornošću koja ima zakonsku zaštitu i takođe omogućava poreske olakšice od partnerstva.

U stvari, sam Derick Jordan, direktor Jordan Counsel-a, rekao je da su kompanije sa ograničenom odgovornošću najprikladnije opcije za nova preduzeća koja planiraju da izađu u javnost u bliskoj budućnosti.

Konačno, vaš je izbor da sastavite najbolju vrstu entiteta za vaše buduće poslovne ciljeve kao i vaše trenutne ciljeve i potrebe. Razmislite o učenju o različitim poslovnim strukturama koje su dostupne. Ako vam je zastrašujuće, možete o tome razgovarati sa pravnim ili finansijskim savetnikom i doći do odluke.

6. Odaberite svoje dobavljače

Budite obazrivi prilikom odabira dobavljača, kao i drugih poslovnih partnera, jer će oni u jednom trenutku imati pristup vašim osetljivim i vitalnim poslovnim podacima. Zbog toga pokušajte da pronađete nekog pouzdanog ili preko preporuke. Proverite prošla poslovanja dobavljača, njihove klijente i preporuke.

7. Brend i reklama

Prvo započnite s kreiranjem logotipa kako biste pomogli ljudima da prepoznaju vaš brend i budite sigurni da je dosledno koristite na svim vašim platformama društvenih medija i na veb lokaciji vaše kompanije.

Evo novog logotipa Visa koji je zamenio svog žutog i plavog pravougaonog prethodnika, a debitovao je 2006. godine sloganom „Svugde gde želiš biti“. Ovaj logo možemo videti svuda na vratima restorana, televizoru i pretežno na plastičnim karticama koje nosimo okolo.

Još jedan primer sjajnog logotipa je glavni pretraživač koji prima preko 100 milijardi mesečnih poseta. Da, pogodili ste dobro! To je Google. Razlika koju je kompanija stvorila svojim šarenim logotipom kako bi naglasio svoj kvalitet je ovde očigledna. Ovaj logo je sada postao globalno priznat simbol svojim živim bojama.

Koristite društvene mreže za promociju svog novog preduzeća i ponudite popuste i kupone pratiocima na pokretanju vašeg preduzeća. Štaviše, delite relevantne, zanimljive i zanimljive sadržaje o svom poslovanju ili važne informacije iz oblasti iz koje poslujete na ovim digitalnim resursima i ažurirajte ih često.

Evo primera Dacie, koja je pomoćna kompanija Renaulta i koja je sada jedna od najbrže rastućih marki automobila u Evropi koja nude neverovatni odnos cene i vrednosti. Stvorili su svest o robnoj marki i generisali potencijalne klijente postavljajući oglase na Facebook koji se odnose na njihove modele Sandero, Steve Vai i Logan.

Ovi oglasi im su pomogli da generišu značajan deo svojih probnih vožnji, prema rečima njihovog menadžera za digitalne komunikacije, Antoine Heri.

Još jedan primer kompanije koja koristi društvene mreže na pravi način je “Red Bull”, koji je povećao svest o brendu i prodaju svojih energetskih napitaka „Summer Edition“ tropskog ukusa udružujući se sa hashtagom #thissummer tokom njihove Instagram kampanje za australijsko tržište.

Uložite u svoju veb stranicu tako što ćete je lepo i jasno dizajnirati. Radite na tome da to bude prilagođeno kupcima, jer će vaša veb lokacija delovati kao vaša internet prodavnica. Komunicirajte i sarađujte sa svojim potencijalnim klijentima koristeći obrasce za prijavu, za newsletter, chatove i dr..

Evo obrazaca za prijavljivanje na Vrike-ovoj veb lokaciji koji pruža obilje detalja i deluje kao dragoceni “ lead magnet”.

8. Unapređujte vaš biznis

Ovaj korak treba da ostane konstantan na svim nivoima vašeg poslovanja jer ćete neprestano unapređivati posao da biste ostvarili profit i ostajali u pokretu. Naravno, na početku će trebati vremena i truda, ali jednom kad se pozicionirate na tržištu to će rast brže doći.

Odličan način za rast vašeg poslovanja je saradnja sa etabliranim brendovima koji su povezani sa vašom industrijom. Pored toga, nema štete ako se obratite i drugim kompanijama i pitate ih za promociju u zamenu za besplatnu uslugu.

Evo primera kampanje brendiranja Doritos Locos Tacos koja je brzo postala jedna od najpopularnijih stavki u industriji brze hrane kada je Taco Bell sarađivao sa Doritosom.

Njihovo zajedničko branding partnerstvo postiglo je eksplozivan i neposredan uspeh, pošto je Taco Bell prodao procenjenu milijardu u prvoj godini. Ovo partnerstvo je zasigurno pomoglo u povećanju dometa i prodaje za oba brenda.

Sličan savez između Sainsburi-jevog i Comic Relief postoji već 20 godina u kome je Sainsburi prikupio ogromnih 130 miliona funti za Comic Relief. Štaviše, kompanija je samo od poslednjeg dana crvenog nosa prikupila 11 miliona funti.

Zaključak

Ovaj vodič pokriva sve one korake koji su potrebni za pokretanje uspešnog poslovanja, ali čak i nakon što imate najbolji plan na svetu, stvari se neće promeniti i padati vam sa neba ako niste voljni da preduzmete mere, prilagodite se određenim situacijama. i brzo rešite probleme.

Neće vam biti lako suočiti se sa tržištem i pokrenuti uspešan biznis. Ne postoji poseban savršen plan za vas! Samo se morate pridržavati ovih koraka, pokrenuti svoj posao, analizirati rezultate i usmeravati svoje poslovanje u skladu s tim.