Svako ko se upustio u biznis verovatno će reći da osnivanje firme je nalik na brak, samo što ste u ovom slučaju venčani sa svojim poslom, a vaš partner ima matični broj i poreski identifikacioni broj. A kao u svakom braku i u ovom je najvažniji kum. On treba da je uvek tu za vas i da rešava sve dileme i nedoumice. Međutim, u ovom slučaju to je knjigovodstvena agencija. Knjigovodstvene usluge u Beogradu mogu vam pomoći u ovim uslugama.

Ponuda usluga svake knjigovodstvene agencije uglavnom je velika, a osim agencija koje imaju jednog zaposlenog postoje i veliki sistemi koji osim knjiženja nude i brojne druge dodatne usluge. Cenu određuje tip usluge koji odaberete, a u zavisnosti od toga kolika je agencija zavisi će i koliko će posao efikasno biti obavljen. Veoma je važno da dobro procenite sa kim ćete da poslujete, jer ta knjigovodstvena agencija će imati pristup svim Vašim poslovnim podacima. Morate naći pouzdanog saradnika na koga ćete moći da se oslonite, u koga ćete imati poveranja, jer ne želite da Vaš posao ostane neurađen ili da Vam se ne plate doprinosi na sredini meseca.

Zakon o računovodstvu dozvoljava vođenje poslovnih knjiga preduzećima ili preduzetnicima koji imaju registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga. Tako se, na primer, ne može angažovati fizičko lice po ugovoru o delu za vođenje poslovnih knjiga. Zato se obratite stručnom i profesionalnom knjigovođi koji će posao obaviti kvalitetno, efikasno i brzo.

Najbolje je da angažujete pouzdanu knjigovodstvenu agenciju smeštenu u Srbiji, koja u svom sastavu ima tim pouzdanih knjigovođa sa dugogodišnjim iskustvom. Na taj način bićete sigurni da će vam posao biti urađen na najbolji mogući način blagovremeno bez kašnjenja.

Usluge knjigovodstvene agencije

Prvi i osnovni zadatak svake knjigovodstvene agencije je da klijentu obezbedi blagovremeno sve informacije vezane za njegov posao.

Knjigovođa bi trebao da svakom klijentu pristupi individualno, da dobro proceni poslovanje, ukaže na potencijalne rizike i sagleda obim posla. Dobra komunikacija između klijenta i knjigovođe je ušteda vremena koja će činiti poslovanje efikasnijim i bržim. Vaš knjigovođa mora biti sposoban da Vam objasni sve vezano za Vaš posao na jednostavan način da biste razumeli.

Postoje standardi kada su u pitanju software i programi koji se koriste u današnjem knjigovodstvu i ne treba da pristanete na ništa manje od toga. Upotreba određenih programa ubrzava proces rada i stvara određeni standard koji je postao prepoznatljiv kada je vođenje knjiga u pitanju.

Ako knjigovođstvena agencija ili Vaš knjigovođa ne poznaje nove standarde i ne koristi nove softverske programe zar zaista želite da vam on vodi knjige i brine o Vašem poslovanju!?  Najbolje je da se u samoj agenciji raspitate koji software koriste i na koji način bi vam pružali usluge. Tako ćete najbolje moći odlučiti da li su oni pravi izbor za vas i Vaš biznis.

Ugovorom u pisanoj formi obavezno definišite spisak poslova koje ste dogovorili da obavlja knjigovođa kako biste izbegli neželjene situacije i određene nesporazume. Ukoliko se bavite IT industrijom, ugostiteljstvom, uvozom, izvozom, imate sopstveni vrtić ili nekom drugom delatnošću poželjno je da prilikom odabira knjigovodstvene agencije date prednosti onoj knigovodstvenoj agenciji koja već imaju klijente koji se bave istom delatnošću kao i vi. Razlogo tome jeste što su takve agencije onda usko upoznate ne samo sa procesom poslovanja, već i sa brojnim specifičnostima koje sa sobom nosi poreska, administrativna. Finansijska i administrativna stana posla.

Poreski sistem u Srbiji izuzetno je složen!

Treba imati na umu da je srpski poreski sistem izuzetno složen i da ga početnici u poslu uglavnom skromno poznaju. Dešava se i da oni koji se dugo bave biznisom ne znaju mnoge stvari u vezi sa poreskim sistemom i da se zato posebno oslanjaju na knjigovođe.

Kada se odlučite za knjigovodstvenu agenciju, odmah u startu tražite da se upoznate sa vašim poreskim obavezama. Proverite i da li vaš knjigovođa redovno prati izmene zakona i donošenje novih propisa i da li je kojim slučajem pretplaćen na neki stručni časpopis, da li pohađa seminare i kursece i da li se redovno informiše u vezi sa promenama koje se tiču delatnosti kojom se bavite. Jedino tako ćete biti mirni i imati potpuno poverenje u izabranog knjigovođu. Srećan rad!