Niste zadovoljni svojom knjigovodstvenom agencijom? U januaru pređite na drugog pružaoca knjigovodstvenih usluga. Naši stručnjaci iz vaše knjigovodstvene agencije u Beogradu mogu vam pomoći u svim računovodstvenim potrebama.

Bez obzira da li vodite novoosnovano preduzeće ili dobro uspostavljenu kompaniju koja posluje već neko vreme, složićete se da je knjigovodstvo jedna od najvažnijih poslovnih funkcija. Jedan od prvih poslovnih sistema koji start-up uspostavlja najverovatnije je računovodstveni sistem zbog neposredne potrebe za praćenjem novčanog toka preduzeća.
Preduzeća se uglavnom odlučuju za angažovanje računovođe ili za potpuno prenošenje funkcije uglavnom iz razloga koji uključuju:
– Uštedu vremena
– Poresko veštačenje
– Da biste smanjili troškove koji podrazumevaju postojanje sopstvenog tima
– Za tačne prijave (koje zahtevaju usaglašenost)
– Da bi se izbegla pravna pitanja
– Da biste dobili finansijski savet

Međutim, dođe vreme kada bi preduzeće trebalo da proceni da li im povezanost sa njihovim računovođama / agencijom za knjigovodstvene usluge daje rezultate koje žele. Ako se procena zaključi sa „ne“, najbolje je da razmislite o ponovnom angažovanju knjigovodstvene agencije koja odgovara zahtevima vašeg preduzeća.
Čvrsti finansijski podaci su presudni za uspeh bilo kog preduzeća, a posebno malog preduzeća. Finansijski izveštaji takođe pokazuju rezultate poslovanja i otkrivaju koliko dobro (ili ne) poslujete. Ove izjave se redovno dele sa zainteresovanim stranama u preduzeću, bankarima i poreskim vlastima prateći norme usklađenosti.
Knjigovodstvena agencija koja sa vama radi mora da se pobrine za ove aspekte skidajući teret s vaših ramena, omogućavajući vam da se usredsredite na svoje osnovne operacije. Međutim, ako agencijane radi onako kako ste planirali, potrebno je preći na drugu knjigovodstvenu agenciju.

Evo nekoliko razloga da angažujete novu knjigovodstvenu agenciju

1. Proverite svoje trenutno finansijsko stanje: 

Kao vlasnik preduzeća, vaš cilj je da efikasno vodite posao kako biste ostvarili prihod. Ne biste želeli lično da upravljate svojim finansijama. Ali činjenica ostaje da je „To tvoj novac“. Da biste svoje poslovanje podigli na viši nivo, morate znati i razumeti sve finansijske detalje koji olakšavaju donošenje odluka. Finansijski izveštaji igraju veoma važnu ulogu u procesu donošenja odluka. Ako vaša računovodstvena agencija ne može da vam pomogne u ovoj oblasti, prelazak na novu agenciju je pravi potez.

2. Poreski problemi

Ako vaša knjigovodstvena agencija unapred ne saopštava posledice poslovanja vašeg preduzeća, to je crvena zastava.

3. Promene u poslednjem trenutku

Ako vaš računovođa vrši velika prilagođavanja na kraju finansijske godine bez ikakvog objašnjenja, primetićete da nešto nije u redu.

4. Udvostručavanje napora – dva kompleta knjiga

Ako imate uspostavljen funkcionalan računovodstveni sistem i bavite se ispisivanjem računa kojim uravnotežujete knjižicu i pratite potraživanja i dugovanja, to znači da upravljate kompletom knjiga. Ako ste unajmili računovodstvenu agenciju kojoj dostavljate ove podatke za generisanje izveštaja, to je dupliranje napora koji će sigurno biti dugotrajan i skup. U ovom slučaju potražite agenciju za  knjigovodstvene usluge čija lista usluga uključuje one sa popustom, odnosno koje omogućavaju delimično pružanje usluga.

5. Nepristupačnost

Ako nije lako doći do vaše knjigovodstvene agencije i treba joj puno vremena da uzvrati pozive, poruke ili e-poštu. Ovo je crveno upozorenje koje morate shvatiti ozbiljno. Prebacite se na dobavljača računovodstvenih usluga koji će vam se brzo obratiti sa potrebnim informacijama.

6. Neočekivani računi

Ako primate račune za koje niste očekivali da će ih dobiti sa malo ili nimalo objašnjenja, to bi mogla biti jedna od dve stvari – ili vaša knjigovodstvena agencija ima problema u komunikaciji ili oni nisu previše transparentni u poslovanju. U svakom slučaju, nema potrebe da se mučite sa takvim pitanjima. Najbolje je da se prebacite na boljeg pružaoca usluga ako se vaša trenutna računovodstvena agencija ne ispravi uprkos upozorenjima.

7. Neadekvatno izveštavanje

Vaša računovodstvena agencija je deo vašeg poslovnog putovanja. Oni igraju važnu ulogu u napredovanju vašeg poslovanja. Međutim, ako je vaša komunikacija sa knjigovodstvenom agencijom ograničena na nekoliko puta godišnje, odnos se ne može uspostaviti. Bez odnosa, agencija se možda neće osećati dovoljno umešano da bi vam pružila pravovremeni savet čak i ako ga vi ne tražite.

Ako se suočavate sa problemima poput gore pomenutih, možete slediti dole navedene korake da biste ispravili svoju situaciju.
Prvo, prenesite svom pružaocu knjigovodstvenih usluga probleme sa kojima se suočavate u vezi sa pružanjem njihovih usluga. Jasno komunicirajte s njima i ponudite mere za rešavanje problema koji vas sprečavaju da postignete svoje poslovne rezultate.
Ako agencija ne uvaži povratne informacije koje ste im dali, vreme je da pređete na drugu bolju agenciju za računovodstvene usluge.

Kada je najbolje vreme da promenite knjigovodstvenu agenciju?

Ako razmišljate o promeni knjigovodstvene agencije, ovo je najbolje vreme da identifikujete potencijalne pružaoce usluga koji odgovaraju vašim poslovnim potrebama.
Ako možete da izaberete računovodstvenu agenciju na koju želite da se prebacite do kraja godine, nova agencija može da preuzme funkciju počev od januara.
Evo nekoliko razloga zbog kojih je januar idealan mesec za efikasnu promenu računa i upravljanja finansijama.

1. Želite da počnete od početka

U januaru, zajedno sa novom godinom započinje i potpuno nova finansijska godina. Drugim rečima, januarski početak započinje novu poslovnu godinu koja dolazi sa novim podacima i novim proračunima pošto je prethodna finansijska godina završena tokom decembra.

2. To je najbolji period za usklađivanje sa novim okolnostima

Kako preduzećima treba vremena da nastave sa radom u novoj godini, to vašem novom pružaocu knjigovodstvenih usluga daje vreme potrebno za početak. Nova agencija može raditi na tome da preuzme potpunu kontrolu nad računovodstvenom funkcijom koja se koordinira s vama dok čekate da se nastavi priliv godine.

3. Nema stresa

Ako vaša nova agencija za knjigovodstvene usluge preuzme posao u januaru, to će biti najmanje stresno i novi početak za vas oboje. Možete da posetite novu agenciju i razradite osnovna pravila za obe strane kako biste izbegli ponovnu pojavu problema s kojima ste se suočavali sa prethodnom agencijom.

Savet za zapošljavanje nove knjigovodstvene agencije

Mnoge knjigovodstvene agencije koje žele nove klijente nude besplatne usluge (dve nedelje ili čak mesec dana). Možete da prihvatite ovu ponudu da biste videli da li agencija koju ste izabrali za svoje poslovanje ispunjava vaše zahteve ili ne.
Ostale ponude koje nove računovodstvene agencije pružaju svojim klijentima uključuju besplatnu procenu postojećih sistema i njihov akcioni plan za pomoć u vašem poslovnom napretku prema vašim poslovnim ciljevima.

Nekoliko stvari koje bi trebalo da zapamtite

Ukidanje usluga prethodne agencije za knjigovodstvo, identifikovanje nove agencije koja može da preuzme funkciju sa mesta na kojem je prethodni partner otišao, za izgradnju odnosa sa novim partnerima biće potrebno vreme. Dakle, planirajte svoj prelazak sa jedne agencije na drugu unapred kako biste osigurali  preuzimanje koje vam neće smetati u poslovanju.

Zaključak

Ako niste zadovoljni računovodstvenim uslugama koje pruža vaša trenutna knjigovodstvena agencija, komunicirajte s njima – recite im šta nije u redu i zajedno sa njima dođite do okvira koji će osigurati nesmetanu komunikaciju i poslovanje. Međutim, ako agencija ne prihvati povratne informacije i ne ispuni vaša očekivanja, onda je najbolje da se sporazumno raziđete. Izlazna agencija može raditi na listi za predaju i osigurati neometan prelazak na novu knjigovodstvenu agenciju.

Najbolje vreme za preuzimanje novog pružaoca računovodstvenih usluga je mesec januar. Početak godine je idealan iz nekoliko razloga – početak je nove poslovne godine, pruža novoj agenciji priliku da krene od nule i preuzme potpunu kontrolu koordinirajući sa vama, kao i sa vašim prethodnim pružaocem usluga.

Ako razmišljate o promeni knjigovodstvene agencije koja će se brinuti o vašim finansijskim knjigama, planirajte na način da se preuzimanje dogodi u januaru.

Napomena:

Mi, u agenciji Best Economy, pružamo pomoć ako želite da promenite svog knjigovođu ili knjigovodstvenu agenciju.

SPECIJALNA PONUDA 2021

Ponuda svim novim klijentima – Izaberite nas za svoju knjigovodstvenu agenciju i uživajte u BESPLATNIM uslugama tokom prva DVA MESECA.

Ponuda novootvorenim kompanijama – Odabirom nas za vašeg računovodstvenog partnera dobićete TRI MESECA BESPLATNIH računovodstvenih usluga.

Za više informacija o našim uslugama kliknite ovde.