Isplata minimalaca za oko 1 milion zaposlenih u 232.000 preduzeća u Srbiji, koja su tražila ovaj vid podrške države, počinje danas, a novac će biti uplaćen na namenske račune tih firmi. Ovi novi zakoni i mnogi drugi dobro se razumeju kada kontaktiramo knjigovodstvenu agenciju u Beogradu.

Prosečna minimalna zarada od januara ove godine u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno minimalna cena rada po satu je od 1. januara 172,54 dinara (neto).

Pravo na pomoć države imaju preduzetnici, preduzetnici paušalci, njihove kolege u istom statusu – poljoprivrednici, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja… Isplata, inače, ide u tri rate – maj, jun i jul ove godine.

Kada je reč o velikim pravnim licima, oni imaju pravo na bespovratna novčana sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja.

Isplata na njihove račune će, takođe, početi danas, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart, a zatim u junu i julu. I oni su u obavezi da otvore namenski račun na koji će im država uplatiti novac.

Preduzeće gubi pravo na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja ukoliko u periodu od uvođenja vanrednog stanja pa do isteka roka od tri meseca, od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto.